Виготовлення дерев’яного посуду: італійський досвід сімейного бізнесу
Автор: Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia
Теґи
Дерево для сім’ї Перетті – важливий життєвий елемент. Як вода та повітря. Це сировина, з якою вони працюють більш як півсторіччя. В італійський долині Валь Строна (Val Strona) на північ від П’ємонта багато століть виготовляють дерев’яні ложки. Це місце так і називають – «Долина ложок».
Виробництво дуже консервативне, щоб не сказати архаїчне, але й воно виявилось сприйнятливим до глобальних економічних змін. Принаймні, поява сучасної пилорами Wood-Mizer LT20 дозволила сім’ї Перетті відчути різницю в тому, наскільки ефективніший новий підхід до роботи і наскільки простіше стало перевершувати конкурентів.
Норіс Перетті, співвласниця компанії Fra.Per.Legno, де працюють також її брати Сандро і Еціо (назва підприємства – акронім від італійських слів Fratelli Peretti Legno – «Брати Перетті Деревина»), каже: «Ми всі троє народились у цій долині. Ми вдихнули аромат свіжозрізаного дерева з перших днів життя. Ми росли, спостерігаючи, як наші батьки керують сімейним бізнесом. Але в останні роки ми стали свідками глобальних змін на ринку. Раніше Val Strona була маленьким Китаєм. В кожному підвалі була майстерня, де робили дерев’яні ложки. В той час більше думали про кількість, ніж в якість. Потім через кризу й іноземну конкуренцію ситуація змінилась. Це й визначило наш вектор розвитку».
Вибір, перед яким опинилась ця сім’я, був нещадним. До кризи в долині працювало 300 компаній, тепер – не більше тридцяти. «Це ті, хто, як і ми, зрозуміли, що потрібно підвищити якість продукції, покращити способи презентації та розширити асортимент».
Звичайно, навіть Fra.Per.Legno переживав труднощі: «Майже в один час бізнес застиг: ні замовлень, ні е-мейлів, факс мовчить. На щастя, у нас був міцний фундамент, і сьогодні у нас майже немає складських запасів продукції.
Одне важливе рішення врятувало цю сімейну компанію від неминучого краху: «Власний деревообробний верстат Wood-Mizer – ось що зробило нас більш конкурентними за ціною, тому що ми більше не замовляємо пиломатеріали окремо. Це підвищило наш рівень автономії, а також і якість продукції."
Зараз продукція Fra.Per.Legno диверсифікована – це не тільки ложки, а й дерев’яні блюда, тарілки, кухонні дошки, посуд, декоративні вироби. Є предмети інтер’єру, виготовлені повністю вручну і прикрашені розписом за допомогою пірографії та натуральних олійних фарб. Всі ці предмети об’єднані увагою до якості і безпекою.
Диверсифікація стала можливою, тому що пилорама Wood-Mizer прекрасно розпилює будь-який тип деревини. Ми використовуємо різне дерево, - пояснює Норіс. – Бук, вишня, вільха, клен, ясен, горіх. Це можуть бути колоди зі Швейцарії або з найближчого лісу. Верстат Wood-Mizer – перша ланка у забезпеченні нашої продукції, але він також надає і максимальної гнучкості нашому виробництву, не кажучи вже про економію затрат на виробництво, в чому цьому верстатові немає рівних. Це – дуже ефективне обладнання, яке повністю змінило наш сімейний бізнес.